Offerte aanvragen

Load Balancing: wat is het en hoe kan het stroomuitval voorkomen?

De afgelopen jaren is elektrisch rijden steeds populairder geworden, waardoor veel huishoudens over een elektrische laadpaal beschikken. Het opladen van uw auto vraagt veel stroom. Met meerdere energievreters in huis, zoals een vaatwasser, elektrische oven of wasmachine, is er een grotere kans op stroomuitval. Met Load Balancing optimaliseert u uw energiegebruik en voorkomt u overbelasting. Wat is Load Balancing nu precies, hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Dat bespreken we in deze blog!

Wat is Load Balancing?

Zero-emissiezones worden ingesteld om de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof van het verkeer te verminderen en uiteindelijk tot 0% te brengen in 2030. Naast het feit dat het milieu minder belast wordt telt het beperken van geluidsoverlast ook mee. Nu is het onderwerp zakelijk elektrisch rijden voor de meeste bedrijven niets nieuws, maar wanneer neemt u de stap? Er worden steeds meer elektrische bedrijfsauto’s, bestelauto’s en busjes aangeschaft om duurzamer te gaan rijden. Zakelijk elektrisch rijden vraagt om extra capaciteit van uw elektrotechnische installatie om elektrische bedrijfsauto’s op te laden. 2B Elektrotechniek geeft advies over laadpalen voor bedrijven in de regio Groene Hart en installeert deze snel en vakkundig.

Voordelen van Load Balancing

  • Kostenbesparing
    Door het gelijkmatig verdelen van het energieverbruik kunt u piekbelastingen vermijden. Dit leidt tot lagere energiekosten en een efficiënter gebruik van uw energiebronnen.
  • Verbeterde betrouwbaarheid
    Load Balancing helpt om overbelasting en storingen te voorkomen, wat de betrouwbaarheid van uw energievoorziening verhoogt.
  • Efficiënter energiegebruik
    Door het energieverbruik gelijkmatig te verdelen, zorgt Load Balancing voor een efficiënter gebruik van energie. Ook vermindert het energieverspilling.
  • Vermindering van piekbelasting
    Load Balancing helpt om de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen tijdens piekuren. Hierdoor vermijdt u de piekbelasting.
  • Optimale prestaties van apparaten
    Door het energieverbruik te balanceren, functioneren al uw apparaten optimaal zonder overbelasting of prestatieverlies.

 

Verschillende typen Load Balancing

Er bestaan verschillende soorten Load Balancing, met elk zijn eigen toepassingen en voordelen. Op basis van uw situatie, stroomverbruik en wensen kunt u een passende variant kiezen.

Dynamic Load Balancing
Hierbij wordt de energiecapaciteit van de laadpaal realtime aangepast, op basis van de actuele vraag en het verbruik van de aangesloten laadpunten. De laadpaal kan hierbij met de meterkast communiceren. Indien er niet genoeg stroom beschikbaar is, wordt de laadsnelheid van de laadpaal verlaagd.

Smart Charging
Dit is eigenlijk hetzelfde als Dynamic Load Balancing, maar dan voor meerdere laadpalen. Alle laadpalen zijn met elkaar én de meterkast verbonden. Hierdoor wordt de stroom onderling verdeeld en wordt overbelasting voorkomen.

Static Load Balancing
Bij deze vorm van Load Balancing kan de laadpaal niet met de meterkast communiceren en moet er handmatig ingesteld worden hoeveel stroom de laadpaal mag gebruiken. Dit kan alleen gedaan worden door een installateur.

Ook profiteren van Load Balancing?

Wilt u ook profiteren van alle voordelen van Load Balancing? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze gecertificeerde monteurs helpen u graag met het implementeren van een load balancing strategie die perfect aansluit op uw energiegebruik!